A bagolysajt elnevezést a
gyerekeim adták ennek az ételnek még óvodás korukban. Nem is tudom, hogyan
nevezik egyébként. Én csak felnőtt koromban, itt, Baranyában találkoztam vele.
Anyám konyháján csak hús (dagadó vagy csirke) töltelékeként létezett. De
szerintem vállalható étel ez önmagában is, bár távolról sem diétás viszont
pénztárcakímélő. Melegen sült hús mellé köretként vagy akár főzelékhez
feltétként adható. De hidegen is népszerű nálunk egyéb hidegvacsorára valókkal.
Úgy az igazi, ha van pecsenyezsírunk, azaz olyan zsír, amelyben előzőleg pecsenyehúst
sütöttünk.
Hozzávalók: 60 dkg szikkadt kenyér, 3 fej vöröshagyma, 4 tojás, 2
csokor petrezselyemzöldje, 3 evőkanál pecsenyezsír, só bors.
Elkészítése: A kenyeret nagyobb kockákra vágjuk, beáztatjuk, a
hagymát apróra vágjuk, és 1 kanál zsíron egy nagyobb edényben megpároljuk. Levesszük
a tűzről. A petrezselyemzöldjét apróra vágjuk, s hozzákeverjük a hagymához. A
kenyeret alaposan kinyomkodjuk, s ezt is az előzőekhez tesszük. Ráütjük a
tojásokat is. Sózzuk és alaposan borsozzuk. Majd az egészet alaposan
összedolgozzuk. Egy kisebb tepsit kikenünk egy evőkanál zsírral. A masszából az
edényben két rudat alakítunk ki, s a maradék zsírt rákenjük a tetejükre.
Középesen meleg sütőben addig sütjük, míg a tetejük megpirul. A tepsiben egy
kicsit hűlni hagyjuk, majd vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.