Oldalak

2012. február 8., szerda

Téli rakottas

Ez megint tipikusan olyan „Mindent bele!” étel. Van benne (majdnem :) ) minden, ami így télidőben a spájzban fellelhető. Szerintem számtalan hasonló variáció elképzelhető, nálam éppen ez adódott.

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 50 dkg brokkoli, 25 dkg kelbimbó, 10 dkg (kb. 10 cm) póréhagyma, 6 gerezd fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg trappista sajt, 10 dkg mozzarella, 4 dl tejföl, 2 tojás, só, bors, őrölt szerecsendió.
Elkészítése: A szalonnát kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, a kis sültszalonna-kockákat félretesszük, a zsírban megpároljuk a negyedekbe vágott kelbimbót és a felszeletelt, kis rózsáira szedett brokkolit (a vastagabb szárát előbb meghámozzuk). Sóval, borssal, 2 gerezd fokhagymával ízesítjük, s miután már egy kicsit megpárolódott, egy tűzálló edénybe tesszük. Az edényben – melyben az imént a zöldségeket pároltuk – maradt még annyi zsiradék, hogy át tudjuk benne forgatni a darált húst, hogy egy kicsit elősüljön. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott póréhagymát is. Ezt is sózzuk, borsozzuk és a fokhagyma második harmadát belezúzzuk, végül a tűzálló edénybe a zöldségekre rétegezzük. A trappista sajtot lereszeljük, összekeverjük a tejföllel és a tojással, a harmadik harmad fokhagymával, őrölt szerecsendióval ízesítjük, s a húsra öntjük. Az egészet beborítjuk a vékonyra szeletelt mozzarellával, és rászórjuk a sültszalonna-kockákat is. Kb. fél óra alatt 200 fokos sütőben készre sütjük.

Az eMpszi étrendje szerint húsnapi étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése