Oldalak

2011. május 31., kedd

151. Zöldségnapra: Kapros krumplikrém-leves



Volt kapor és volt újkrumpli. Ez jutott róluk eszembe. Aztán úgy megtetszett, hogy elhatároztam, hogy fogok még ezekkel variálni. Pl. egy kapros krumplipürét is le tudnék képzelni. De most legyen itt az eredeti ötletem a
kapros krumplikrém-leves

Hozzávalók: 40 dkg újkrumpli,2 gerezd fokhagyma, 4 dkg kapor, 4 dkg vaj, bors, 2 evőkanál tejföl, só, 1 liter víz.
Elkészítése: A krumplit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk, a kaprot összeaprítjuk. A vajon a kettőt együtt pároljuk, sózzuk borsozzuk, s apránként vizet adunk hozzá. Amikor a krumpli megpuhult, levesszük a tűzről hozzákeverjük a tejfölt, és botmixerrel pépesítjük, s fokozatosan felhígítjuk a vízzel. Visszatesszük a tűzre, s még egyszer megforraljuk. Tálaláskor még egy kevés tejfölt és egy kis kaprot tehetünk rá.

Mit akarsz?

Újabban már néha komolyan felteszem magamnak ezt a kérdést. Mert bizony sokszor vannak ködvárszerű kényszerpályáink. Olyan elképzelt kényszerpályák, melyeken már csak a lendület visz. Az a mondat állt össze bennem a minap, hogy merjem azt akarni, amit akarok. Mert néha csak a közvetlen előttünk álló dolgokat látjuk. A múltban élünk és a jövőben. És hatalmas kerülőket teszünk, hogy éppen odajussunk, ahol éppen lehetnénk, ha érzékelnénk a jelent. 

Az a kis történet jut eszembe, hogy a halász halászgat a tengerparton. Kifogja a halat, megsüti, és vidáman heverészik a homokban. Arra megy egy ember, és arra kezdi biztatni, hogy használjon jobb hálót azzal több halat fog, akkor már nagyon bárkát is vehet, aztán már akár hajója is lehet, és majd alkalmazottai is. Mire lenne ez nekem jó – kérdezi a halász. - Mire, mire? – válaszolja az ember. – Hát, ha alkalmazottaid lennének, azok dolgoznának, és te vidáman heverészhetnél a tengerparton a homokban. 

Hát valami hasonlót teszünk sokszor. Hihetetlen pörgésekbe hajtjuk bele magunkat, hogy ha majd egyszer annak vége, akkor nyugalomban élhetünk. Igen, sokszor tényleg nincs már választásunk. De azét az önszívatásra is található példa (néha?) ezen a vidéken.

Holnap folytatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon aranyos ez a tanmese. Nem ismertem eddig.
    Akarcsak a kapros krumplikrem-levest sem.
    Minden reggel van uj a nap alatt! :)

    VálaszTörlés
  2. Na látod, engem ezért nem érdekel ki mit mond. :) Nyugodtan heverészek a homokba:):):)

    VálaszTörlés