Oldalak

2011. május 27., péntek

147. Tésztanapra: rántott gombafejek spenótos rizzsel



Az ételtársításra figyelő étkezés kapcsán sokszor felvetődik, hogy a rizs melyik napra való. A gabonafélék – így a rizs is – akár zöldség- akár tésztanapon egyaránt ajánlottak. A panírozott zöldségeket én tésztanapra javaslom, mert azért ezekben az ételtársítás nem maradéktalan, és a panír elég sok zsírt is magába szív, ezért a kalóriatartalmuk sem kevés. De sokan – köztük én is – szeretik a panírozott dolgokat. A rántott húst is meg a panírozott zöldségeket is. Ez is lehet nagyon finom, és lehet kevésbé jóra is készíteni. Az biztos, hogy nehéz a panírozott étel, és ezzel együtt eteti is magát. De ha szeretjük, még ettől se fosszuk meg magunkat. Tésztanap után úgyis gyümölcsnap jön, s aztán újból itt egy víznap. 

Szerdán lesz újhold, és ehhez igazodva én hétfőre tettem a víznapot. Végülis  pénteken is lehetne, mert az éppen annyira van az újholdtól, mint a hétfő, csak nekem éppen így jön ki jobban a lépés. Csütörtöktől vasárnap estig nem leszek itthon, de igyekszem úgy alakítani a dolgaimat, hogy azért a napi bejegyzések felkerüljenek a blogba. Remélem, meg tudom csinálni. Azzal együtt, hogy tudom, hogy semmi nem történne, ha nem tudnám megtenni, de mégis igyekszem. Majd meglátjuk. Mindenesetre azért még szerdáig itthon vagyok, és holnap tésztanap.

Rántott gombfejek

Hozzávalók fejenként: 3 nagy vagy ennek megfelelő tömegű több kisebb csiperkegomba, 1 tojás, 1 kanál liszt, 1 kanál prézli, só, olaj vagy zsír a sütéshez.
Elkészítése: A gombát leöblítjük, majd szárazra töröljük. A gombafejekből kitörjük a tönköket, és a szokásos módon bepanírozzuk őket azaz, a villával felverjük a tojást, megsózzuk, a gombát először lisztbe majd tojásba, végül prézlibe mártjuk. A panírozott gombát forró zsiradékban kisültjük.

Spenótos rizs

Hozzávalók (személyenként): 1 dl rizs, 1 kiskanál olaj, só, 2 dl forrásban lévő víz, 2 dkg vaj, 15 dkg spenótlevél, 1 gerezd fokhagyma, só.
Elkészítése: A rizst a felforrósított olajban megforgatjuk, megsózzuk, felengedjük a 2 dl forrásban lévő vízzel, s fedő alatt addig főzzük lassú tűzön, míg a fizet a rizs felszívja, ekkor elzárjuk a tüzet. de még ott hagyjuk a rizst egy kicsit a gőzben puhulni. Közben a spenótleveleket megmossunk, a vastagabb szárrészeket lecsipkedjük. A vajat megforrósítjuk, belezúzzuk a fokhagymát, és belekeverjük a spenótot, s pár perc alatt megfonnyasztjuk a leveleket, majd összekeverjük a rizzsel.
A rántott gombafejekkel tálaljuk. Jól illik hozzá a tejfölös fejessaláta, de újkáposzta-salátával is finom. 

Meddig kell az ételtársítás szerint ennünk?

Semeddig sem „kell”. Senki nem kötelez bennünket semmire. De ha odafigyelünk magunkra, akkor egy idő után észrevesszük, hogy mennyire függ a közérzetünk attól, hogy mit is eszünk. És itt nem arra gondolok, hogy lelkiismeretfurdalásunk lesz néhány süteménytől. Nem. Arról beszélek, hogyha összeeszünk mindent, nagy esélyünk van rá, hogy égni kezd a gyomrunk, felfújódunk, elnehezülnek, felpüffednek a végtagjaink, „felvizesedik” a testünk. 

Ha figyelünk magunkra, akkor mindezt észrevesszük. Észrevesszük a cselekedeteink hatását a közérzetünkre. És ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor sokkal kevésbé fogjuk esetlegesnek tartani mindazt, amit velünk történik. Akkor olyan szempontból is tudunk tervezni, hogy ha olyan feladatok előtt állunk, melyek jó erőnlétet igényelnek, semmiképpen ne együnk olyasmit, ami elnehezít.
De ezektől az elnehezítő ételektől sem kell, hogy erőnek erejével eltiltsuk magunkat. Legtöbbünk annyira keményfejű, hogy csak a saját kárából képes tanulni. Éppen ezért csak annyit tanácsolok, hogy figyeljünk. Figyeljük meg az egyes ételek ránk gyakorolt hatását. És a tapasztalatok birtokában, őszintén, józanésszel, felnőtt módjára döntsünk. 

Ha elég tapasztalatot, tudatos tapasztalatot szereztünk már az egyes ételek ránk gyakorolt hatásáról, nem lesz szükségünk tanácsadókra ahhoz, hogy eldöntsük, hogy mit is együnk.

Holnap folytatjuk.

1 megjegyzés:

  1. Nyáron még sohasem ettem ételtársítás szerint, és ilyenkor ödémásodik a lábam. Akkor figyelni fogok. :):) Köszönöm

    VálaszTörlés