Oldalak

2011. március 23., szerda

82. lépés: Néhány szó a kényelmi zónáról


Kényelmi zóna? Ez egy jó hely. Egy hely? Nem hely, hanem állapot, aztán nem is mindig jó. És hogy lehet nem jó a kényelem? Érdekes dolog ez. Néha hasznos, néha meg éppen ez gátol meg abban, hogy valós megoldásokra jussunk, ez az oka (?), ha kifogást keresünk megoldás helyett. 


A kényelem – éppen úgy, mint a fogyókúra – nagyon jó üzlet sokaknak. Törjük magunkat, rohanunk, hogy kényelmesebbé tehessük életünket, aztán pedig győzzük helyrehozni, amit a túl kényelmes élet okoz. Vagy azokat a lelki sérüléseinket kell kezelgetnünk, melyek abból adódnak, hogy mégsem sikerült olyan szintű kényelmet elérnünk, mint azt reméltük. Sokszor úgy viselkedünk, mintha az élet célja a kényelem lenne. Olykor elmulasztunk fontos dolgokat, mert azok nem elég kényelmesek, hanem fárasztóak és erőfeszítést igényelnek. 


Persze fontos a kényelem bizonyos szempontból. Rengeteg energiát spórolhatunk meg a kényelem eszközeinek segítségével. De ennek egyetlen esetben van értelme: ha ezt a megspórolt energiát értékes, valós boldogságot hozó dolgokra fordítjuk. Ha nem figyelünk eléggé, akkor a kényelemmel az unalom országába jutunk. Vagy a kényelem megszerzése válik céllá, s ha elértük, fél napnál tovább nem tudunk vele mit kezdeni. Ezért újabb és újabb kényelmi célokat tűzünk ki. S végül semmi nem történik az életünkben, bár az legalább kényelmes. Hogy is van ezzel a kényelmi zónával? 

 
Gyümölcsnapra
Kivi-mandarin-mazsola

Hozzávalók: 3 mandarin, 1 kivi, 5 dkg mazsola
Elkészítése: A mazsolát turmixgéppel összeaprítjuk majd 2 mandarint turmixolunk hozzá. Egy mandarint és egy kivit nagyon vékony szeretekre vágunk és a mazsolás gyümölcskrémmel együtt tálaljuk.
Mandarin-mazsola

A mazsolából és mandarinból készült gyümölcskrém hántolt napraforgóval is finom.

Mandulás kivikrém vörösáfonyával


Hozzávalók: 5 dkg mandula, 3 kivi, fél marék vörösáfonya
Elkészítése: A mandulát ledaráljuk (vagy turmixgéppel összeaprítjuk) és a kivivel összeturmixoljuk, vörösáfonyával tálaljuk. 

 Holnap folytatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Szinre mar mindenunk gepesitve van. Mosogep, szaritogep, mosogatogep, konyhai robotok....
    Nagyszuleink sokkal aktivabb eletet eltek a mindennapok feladatat vegezve.
    Tobbet gyalogoltak, nem heveresztek a TV elott.
    A mozgas es aktivitas oromet ugy gondolom be kell epiteni a hetkoznapokba.
    En is annyira jol erzem magamat egy-egy aerobic edzes utan.
    Most olvastam egy Amerikaban elo 100 eves ferfirol, aki mind a mai napig rendszeresen siel es mindenfele sportokat uz!
    Mennyire igaza van, es ezt az eletevel bizonyitja!

    Ismet gyonyoru ez a gyumolcstal! :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gyongyi,megha nem is kommentelek, olvasgatom es nagyon tudom ertekelni milyen turelemmel irod le tapasztalataid , hogy sokaknak segitsegere legy,ezert is meg hogy szivesen elidozok itt , van egy pontod tolem, ide:
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés