Oldalak

2011. február 6., vasárnap

Egy későn megvalósított ötlet a Csili & Vaníliához


Pénteken a  Csili & Vanílián  találtam egy játékot, és mivel úgyis az a feladatomzáros határidőn belül, hogy leadjam az Erdélyi Konyhának az e havi anyagomat, jó kis tésztanapi ételt láttam bele a feladatba, s gondoltam, ha már úgyis megcsinálom, akkor indulok a játékban is. A piacon be is vásároltam hozzá. Aztán ma került rá a sor, hogy elkészítésem. Éppen fel akartam tenni, mikor látom, hogy majdnem pontosan ugyanazt gondolta valaki előttem. De ha már elkészült, felteszem ide. Belinkelem oda is játékon kívül. Eh, majd máskor jobban igyekszem. :) 

Este meg jövök a mai bejegyzéssel.És most akkor: 




Savanyúkáposztás sörpalacsinta fűszeres zöldségmártással és vajon pirított gombával

Fűszeres zöldségmártás


Hozzávalók: 4 dkg vaj, 10 dkg (két fej) vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg petrezselyemgyökér, 20 dkg paszternák, 40 dkg sárgarépa, 3 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 4 szem borókabogyó, 4 babérlevél, 1 csipet tárkony, 1 csipet kakukkfű, 1 csipet citromfű (télen szárított fűszerekhez jutunk hozzá könnyebben, de természetesen, ha van friss fűszer, használjuk azt), 1 kiskanál csípős paprikakrém, kb. 2,5 dl víz.
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk, a répákat pedig vékony karikákra. A vajat felolvasztjuk, dinsztelni kezdjük rajta a hagymát, majd a répákat is hozzáadjuk. A paprikakrém kivételével hozzáadjuk a fűszereket. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk, a vizet apránként adjuk hozzá, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor levesszük az edényt a tűzről, kivesszük belőle a babérlevelet és a borókabogyókat, és botmixerrel pépesítjük a zöldségeket. (Tálalásig félretesszük.)

Pirított gomba

Hozzávalók: kb. 2 dkg vaj, 40 dkg gomba, só, a tálaláshoz petrezselyemzöldje.
Elkészítése: A gombákat folyóvíz alatt gyorsan lemossuk, majd szárazra töröljük. Egy serpenyőt felmelegítünk, s megkenjük vajjal. A gombákat hosszában a forró serpenyőbe szeleteljük, úgy, hogy ne fedjék egymást a szeletek. Pár perc múlva minden szeletet megfordítunk. Ha az első adag kész, kivesszük a serpenyőből, melyet újból megvajazunk, és kisütjük a következő adagot. (Tálalásig a gombát félretesszük.)

Savanyúkáposztás sörpalacsinta


Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 egész tojás, 4 dl sör, 40 dkg savanyúkáposzta, 1 dl olaj a sütéshez.
Elkészítése: A savanyúkáposztát egészen apróra vágjuk. A lisztet a tojássárgájával és a sörrel kikeverjük, úgy, hogy a sört apránként adjuk a liszthez. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a sörös tésztához keverjük. A tésztát apránként az apróra vágott káposztához adagoljuk. Ezt a masszát a palacsintához hasonló módon kisütjük. Felforrósítjuk a palacsintasütőt, vékonyan megolajozzuk, s egy merőkanálnyi masszát öntünk bele, villával eligazgatjuk, majd pár perc múlva megfordítjuk. Így kisütjük a palacsintákat. 

 
Tálalás: A zöldséges szószt és a gombát felmelegítjük pár perc alatt. A zöldséges szószba belekeverjük a pirospaprika-krémet. A gombát meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. A palacsintát megkenjük a zöldséges szósszal, és mellé rendezzük a gombát vagy ezt is beletölthetjük. Megszórhatjuk még nagy szemű sóval, és adhatunk mellé még plusz paprikakrémet, így minden egyes falat egy kicsit mássá varázsolható evés közben. 




U.i. A játék lényege az volt, hogy főzzél valamit savanyúkáposztából, leveszöldségből (sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma) és sörből. Tehetsz még hozzá 4 dolgot meg fűszereket. Igazából nem számoltam meg, hogy kijöttem-e plusz 4-ből. Az ötlet volt a lényeg. Végül nem is küldtem be.

3 megjegyzés:

  1. Eeeeez igen! :):):)
    Nagyon igéretes:):):)

    VálaszTörlés
  2. Vízicsibe, jó volt. Tudom ajánlani. :)

    VálaszTörlés
  3. Meg soha nem ettem sorpalacsintat, de mar latom, hogy fogok!:)... es a gombat is nagyon szeretem!:)

    VálaszTörlés