Oldalak

2011. február 12., szombat

42. lépés Csak felnőtteknek!

 
Az a felnőtt ember, aki felelősséget tud vállalni saját magáért, a döntésiért és a döntési következményeiért. Ez a blog csak felnőtteknek való. Mert mi is történik itt tulajdonképpen? Első látásra valami (nem is éppen új) táplálkozási szokásról és az ehhez kapcsolódó receptekről esik itt szó. De nyíltan és őszintén megmondom, hogy ez csak a látszat. Ez csak ürügy. Valójában a túlsúly kapcsán arról beszélek, amit az emberről, az emberi viselkedésről, a változásról, a jobban-lét lehetőségéről, a gondolkodásunkból, a viselkedésünkből fakadó jóllétről (= pszichowellness) tudok.

De tudnotok kell, hogy sem orvos sem pszichológus nem vagyok, távgyógyító guru meg végképp nem. Tanár a mesterségem, a hivatásom, a kenyérkereső szakmám. Ki is a tanár? A tanár az az ember, aki igyekszik begyűjteni hasznos információkat a világról - a világ egy kis szeletkéjéről -, és aztán megfelelő módszerrel ezeket az információkat átadja hasznosításra azoknak, akik őt hallgatják. 

 

„Normál” körülmények között (az iskolában, tanfolyamon) ennek a folyamatnak része, hogy látjuk, hogy hogyan hatnak az átadott információk azokra, akik azt kapják. Ennek függvényében lehet gyorsítani, lassítani a tempót, lehet változtatni azon, hogy mit mondunk el és hogyan, hogy az a leghasznosabb legyen. Nos, itt a bologon egy kicsit más a helyzet. Itt úgy beszélek, hogy nem látom annak hatását, amit mondok. Pedig komoly dolgokról beszélünk itt rendre. 

Amit itt leírok, azok az én tapasztalataim. Sok a hasonlóság bennünk, emberekben, de nagyon különbözünk is. Mindenki külön világ, más körülmények között élünk, más-más dolgokra vagyunk kifejezetten érzékenyek. Az itt elhangzó szavak közül lehet olyan, ami valakinek teljesen közömbös, másban meg egy olyan húrt pendít meg, hogy napokig nincs nyugata tőle. A legjobb szándékom mellett is nagy szükség van arra, hogy mindenki saját magára figyelve kövesse a tanácsaimat. És mindig tartsuk szem előtt, hogy a túlsúly tünet, nem maga a probléma. Nem lehet csupán az a célunk, hogy a tüntet megszüntessük, hiszen, azzal nem tennénk más, mint fájdalomcsillapítót szednénk vakbélgyulladásra.  (Nos, elmondhatom, hogy az életveszélyes játék.) 

A túlsúly tünet. És ahogy számtalan egyéb tünet, mint pl. a fejfájás, ezer dolog tünete lehet. Tippeket adok rendre, hogy mi minden lehet az oka annak, hogy a testünk túlsúly gyűjtésével reagál. De ez nem azt jelenti, hogy minden dolog, mindenkire egyaránt igaz. És az is nagyon könnyen lehet jó néhány olyan ok is, ami nekem eszembe sem jut. 

Egy biztos: A magunkra fordított gondoskodó figyelem, az őszinteség és a felelősségvállalás alapvetően szükséges ahhoz, hogy sikerrel járjunk ezen az úton.


Zöldségnapra

Töltött krumpli


Hozzávalók személyenként: 3 krumpli, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje,1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kiskanál vaj, 3 csipet reszelt füstölt sajt.
Elkészítése: A krumplit megmossuk, és héjában bő vízben a szokásos módon megfőzzük. Amikor annyira meghűlt, hogy már könnyen tudunk vele dolgozni, meghámozzuk, és kivájjuk a krumplik közepét. (Erre alkalmas eszköz pl. egy süteményes villa.) Egy tepsit kikenünk olajjal. A krumpliból kivájt részt sóval, olajjal, fokhagymával, borssal, petrezselyemzöldjével alaposan kikeverjük, majd a kisvilla segítségével visszatöltjük a krumplikba. Egy-egy borsónyi vajdarabot teszünk a tetejükre, melyre egy-egy csipet reszelt füstölt sajtot nyomunk. Előmelegített forró sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük, míg a tetején a sajt kicsit megpirul. Téli savanyúsággal tálaljuk.

A 42. lépésben az a legfontosabb tanulság, hogy a jótanácsok olyan nyersanyagok, melyek úgy hasznosulnak, ha mindenki felelősséggel a maga életének fényében újragondolja azokat szem előtt tartva, hogy a túlsúly tünet és a magunkra fordított gondoskodó figyelem a siker kulcsa.


 Holnap folytatjuk.

5 megjegyzés:

  1. Mar korabban is talalkoztam olyanokkal, akiknek hivatasuk volt a sulyfeleslegtol valo megszabaditas. Vannak gondolatok boven ebben a temaban.
    Nekem a Te modszered volt az egyetlen nyero, ami ugy segitett leadni a felesleget, hogy nagyon sokaig tudtam tartani az elert alomsulyomat. Egeszsegesebb lettem......
    Nagyon jo olvasni a fizikai taplalek melle a szellemi taplalekot is. Mert erre is szukseg van!

    Vidam, eredmenyes vasarnapot Mindenkinek! :)

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom az előttem szólóhoz.
    Nagyon jo olvasni a fizikai taplalek melle a szellemi taplalekot is.
    Ez a krumpli nagyon jól néz ki, meg is csinálom.

    VálaszTörlés
  3. Isteni finom lehet ez a krumpli

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon szeretem, hogy olyan jó csapat van itt, innen mindig lehet meríteni egy kis erőt :)
    Nagyon finom a krumpli, ma azt ettem, köszönöm a receptet :)

    VálaszTörlés
  5. :) Mindig jó érzés, ha tetszenek a táplálékaink. :)

    VálaszTörlés