Oldalak

2011. január 28., péntek

Huszonnyolcadik lépés: A ritmus

 
A ritmus – úgy mint szabályos ismétlődés – fontos tartozéka az életünknek. Ott kezdődik az egész, hogy ritmusa van a szívverésünknek, a légzésünknek, a testünk egész működésének. De ritmusa van a napoknak, az évszakoknak is. Elvileg ebbe ritmusba simulna bele cselekedeteink sora. A cselekedeteink sora pedig nem más, mint a napirendünk vagy a „napi-rendetlenségünk”. :)
Beszéljünk ma arról, hogy a napirendnek mennyire fontos szerepe van abban, hogy sikerrel menjünk végig az ideális testsúlyhoz vezető úton. A napirend elég tág fogalom. Valamiféle nagyjából rendszeres ismétlődés mindenképpen van mindenki életében. Ha más nem, az alvás és ébrenlét váltakozása. Akiknek olyan az életük, hogy nehezen tudnak ebben rendszert kialakítani, sokszor számolnak be kimerültségről.
A túl szigorú napirend is válhat görcsössé. Itt a kötetlenség és a szabályozottság arányai döntik el, hogy mi visz előre, és mi hátráltat.
Úgy gondolom, hogy néhány, bizonyos rendben visszatérő cselekvés nagymértékben támogatja a kedvező változást.
A napirend egyik döntő pontja az ébredés utáni első óra. Hasznos lehet, ha reggel úgy ébredünk, hogy hagyunk magunknak elég nyugodt időt a napindításra. A nyugodt ébredés akár az egész napunk hangulatát meghatározhatja. Figyeljük meg - mondjuk - a macskát! Amikor úgy ébred, ahogy szeretne (nem akkor, amikor felriasztják), milyen rituáléba kezd. Nyújtózkodik, mosdik, lassan mozgatja át a tagjait, aztán meg tele élettel, energiával megy az útjára. Nekünk is nagyon jól jön, ha szépen lassan ébredhetünk fel. A nyújtózkodásnak fontos szerepe van. Ha szépen lassan még az ágyban átmasszírozzuk egy kicsit a tagjainkat, felélénkül a keringésünk. Ezután nagyon jólesik egy pohár szobahőmérsékletű víz. Az még jobb lehet (legalább is én így szeretem), ha ebbe a vízbe még citromot is teszünk. Ezek után jöhet a friss levegő, a fürdőszobai teendők, és talán még egy kis reggeli gimnasztika is belefér.
Nagyon hasznosnak tartom, ha minden reggel olvasunk egy keveset, a lelkünket is „mozgásba hozó” néhány sort, pozitív gondolatokat tartalmazó inspiráló szöveget. Természetesen a nyugodt reggelit nagyon fontosnak tartom. Ülve, odafigyelve, nyugodtan.
Tudom, hogy nagyon sokszor más a ritmus reggelente. És azt is tudom, hogy vannak olyan élethelyzetek, melyben ez elképzelhetetlennek tűnik. A kérdés az, hogy vajon megérné-e változtatni.
Ha abból indulunk ki, hogy az ideális testsúlyhoz vezető út a harmóniánk megtalálásának útja, akkor érdemes elgondolkodni rajta, jó-e nekünk, a napirendünk úgy, ahogy van, vagy jobb lenne jobban.

Holnap gyümölcsnap

 
Amit ma újként mutatok a gyümölcssalátához, az a virágpor. Ezek a sárga különböző árnyalataiban létező kis golyócskák a méhészeknél kaphatók. Azt mesélte nekem egy méhész, hogy ez úgy keletkezik, hogy amikor a méhecskék hazatérnek a méz alapanyagával, akkor a virág kelyhében a lábukra ragadt virágport letörlik a méhkas előtt. És hogy ez is hasznosulhasson, a méhészek olyan „lábtörlőt” tesznek a méhecskéknek, amivel ezt a virágport összegyűjthetik. Aki allergiás a virágporra, annak nem ajánlom, egyébként nagyon jó ízesítője a gyümölcssalátának. 


Másik tippem: Ha nagyon éles késsel hajszálvékony szeleteket vágunk a gyümölcsökből, sokkal finomabb lesz a gyümölcssalátánk, mintha nagyobb darabokból készítjük.

Narancs, kivi, dió, kesudió és vörösáfonya

A vékonyra felszeletelt gyümölcsöt és a magvakat elrendezzük a tányéron és megszórjuk virágporral.

Füge, dió kivi, narancs, mazsola, és virágpor

 

Fahéjas alma aszalt szilvával

 

Hozzávalók: fél citrom, egy alma, egy marék aszalt szilva, 1 kávéskanál méz, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál hántolt napraforgó és 1 evőkanál virágpor.
Elkészítése: Egy fél citrom levét egy tálba csavarjuk. Az almát nyolcba majd nagyon vékony szeletekre vágjuk, és összekeverjük a citromlével. Az aszalt szilvát is vékonyan felszeleteljük és az almához keverjük. Egy kis mézzel és őrölt fahéjjal ízesítjük. Megszórjuk hántolt napraforgóval és virágporral.

A huszonnyolcadik lépésben a ritmusról, a napirendről beszéltünk. Hasznos lenne végiggondolni ezt a kérdést, és kialakítani egy jó napindító ritmust, rítust(?) :) . És itt a következő méredzkedés napja. Nézzük, mire jutottunk!

Holnap folytatjuk.

5 megjegyzés:

  1. Ugy szeretnek irni, de majd holnap potolom, mert most el kell szakadnom az internettol, de a meresem ma is mosolyt csalt az arcomra.
    Akkor holnap bovebben es szeretettel kivanok Mindenkinek vidam, eredmenyes naoot! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jók a mindennapi bejegyzések. Minden nap - ha nem is irok - itt vagyok és olvasok. Reggelek? Nálam mindig rohanás. Elgondolkoztam a mai bejegyzésen. Lehet hogy kicsit korábban kéne felkelnem?
    Tegnap megint volt egy kis kilegnés a fogyókúrában, többet és mást ettem, mint amit szabad lett volna. Hát 1 kg gyorsan vissza is jött. Ez elkeseritett, de mától folytatom mint ha mi sem történt volna. Megint rámtört a farkaséhség. Délig még minden rendben volt, este jól bevacsoráztam, és még pótvacsora is volt késő este. sziasztok.

    VálaszTörlés
  3. Most nem a bejegyzésre válaszolva írok, mert nem tudtam még elolvasni..csak gyorsan, hogy ne aggódj.
    Ma már csak 38 fok körül volt a lázam egész nap, de ezt megelőző 2 napon át, lázcsillapítással 39,6 fok.
    Úgyhogy én a víznapot már megtartottam Gyöngyi, mert csütörtök déltől képtelen voltam enni bármit is. Ma tésztanappal folytatom, így nem esek ki a ritmusból, pont akkor leszek ott, a következő ciklusnál amikor ti is.
    Most csak ennyi...megyek vissza a ágyamba.

    VálaszTörlés
  4. Ircsike, várlak!

    Kati, minidig lehet a jó úton folytatni. Jól döntöttél!

    Vízicsibe, gyógyulj meg!

    VálaszTörlés
  5. Ismet annyira igaz gondolatokat olvashatok.
    Valoban megfigyeltem a cican is, ahogyan leirtad a nyujtozkodast es minden mas cselekedetet.
    Nos, innentol kezdve megprobalok reggelenkent macskakent viselkedni, meg a tobbi hasznos leirt dolgot betenni a napi ritmusomba. Egy jo zenenel is mennyire feldob egy jo ritmus. A mindennapjainknal is egy hasznos dolog.

    Most pedig csatlakozva Katihoz oszinte beismero vallomast kell tennem.
    Tegnap nagyon kedves vendegeink voltak es persze a terulj-terulj asztalkam tortenet sem maradt el. Csak ebedidoben, de nagyot vetkeztem... estere meg a Fold is beleremegett.....

    Tudom, hogy egy ilyen bun nap meg nem omlasztja ossze az eddig felepitett varamat, de ezzel a vallomassal tartoztam. Matol ismet a helyes uton jarok jo ideig! :)

    VálaszTörlés