Oldalak

2010. december 8., szerda

Rántott karfiol és kelbimbó póréhagymás rizzsel

Rántott karfiol és kelbimbó

Hozzávalók:

Egy fej kisebb karfiol, kb. 12 db nagyobb kelbimbó, 3 kávéskanál só, a panírhoz: kb. 5 evőkanál liszt, 2 tojás, 5 evőkanál zsemlemorzsa, 0,5 kávéskanál só. Kb. 3 dl olaj a kisütéshez.

Elkészítése: A karfiolt (egészben) és a kelbimbókat sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Majd a szokásos módon - előbb lisztbe majd felvert és egy kicsit megsózott tojásba végül zsemlemorzsába forgatva - bepanírozzuk. Forró olajban kisütjük, sütés után a felesleges olajat leitatjuk róla.

A póréhagymás rizs
Hozzávalók: 2 db vékonyabb szál póréhagyma, 0.5 kg rizs, 1+1 evőkanál olaj, 1 liter forróvíz. 1+1 kávéskanál só.
Elkészítése: A rizst egy szűrőben átmossuk, 1 evőkanál olajat felforrósítunk, s addig kevergetjük rajta a rizst, míg megszárad, ekkor megsózzuk egy kávéskanál sóval és felöntjük egy liter forrásban lévő vízzel. Lassú tűzön fedő alatt addig főzzük, míg a vizét elfövi. Ekkor elzárjuk alatta a tüzet, de még hagyjuk "pihenni" a födő alatt. Közben vékony karikákra vágjuk a póréhagymát, Egy tálba tesszük megsózzuk 1 kávéskanál sóval, s hozzákeverünk 1 evőkanál (pl. hidegen sajtolt napraforgó vagy egyéb finom) olajat, s a rizst imég jó melegen, lazán hozzákeverjük.

Tálaláskor egy kevés tartármártást önthetünk a rizsre.

Tésztanapra ajánlom ezt az ételt a panír miatt. Utána ne feledkezzünk meg a tésztanapi édességünkről. :)

4 megjegyzés:

  1. én egyszerűsítettem az ilyen zöldségek panírozását. :) nagyon jó ötlet a póréhagymás rizs, el is fogom készíteni :)

    VálaszTörlés
  2. Bianka, ez a pórés rizs rég óta az egyik kedvencem.
    Vízicsibe, elárulod az "ipari titkot"? (Bár én mindig Anyát veszem rá, hogy panírozzon, mert ahhoz nincs türelmem, de azért kíváncsi vagyok... ) :)

    VálaszTörlés
  3. persze hogy el. :)

    A húst sohasem így panírozom, azt hagyományosan. Csak a zöldségeknél egyszerűsítettem le, mert azok sokan vannak. :)

    A lisztet és a tojásokat összekeverem, kevés vizet adok hozzá, így egy viszonylag sűrű tésztaállagot kapok. Ebbe mártogatom bele a gombát, tököt, karfiolt, krumplit, hagymát...stb....majd utána zsemlemorzsában megforgatom és sütöm.
    Sokkal gyorsabb és ugyanolyan jó kis bundát kapok, csak egységesen beborítja a zöldségeket, a "hajlatainál" is.

    VálaszTörlés